free counters
 

 
 

Aproape de tine când nu te înţelege nimeni!

Adolescenţa

 

Ce-aţi zice să aveţi din nou 13 ani? Aproape că vă aud râspunzând acestei întrebări cu voce fermă: ,,Nu, mulţumesc!" Toată lumea vrea să rămână tânără, dar nici chiar atât de tânără! Nu am uitat încă lipsa încrederii de sine şi sentimentele de inferioritate care uneori păreau însuportabile şi, desigur, ne aducem aminte cât de vulnerabili eram faţă de orice lucru în acei ani ai adolescenţei -vulnerabili în faţa eşecului, în faţa ridicolului, în faţa sentimentului de jenă. Celor mai mulţi dintre adolescenţi le este greu să-i întrebe pe adulţi cum să se descurce cu sentimentele de nemulţumire pe care le au faţă de ei înşişi. Adolescenţilor le este adesea foarte greu chiar şi să vorbească; de cele mai multe ori nu-şi pot găsi cuvintele potrivite pentru a-şi exprima sentimentele profunde.

Un psiholog este cel care poate “atinge” sufletul adolescentului în mod profesionist. Auzim relativ des despre adolescenţi care se sinucid din dragoste, adolescenţi care-şi filmează “şedinţele” de sex sau bătăile de la şcoală, care fug de acasă sau care-şi agresează verbal dascălii. Sunt doar câteva exemple de cazuri care ajung să aglomereze zilnic jurnalele televiziunilor sau a ziarelor care preferă aceste subiecte “spectaculoase”. Cele mai multe însă se consumă la şcoală, acasă sau oriunde, dând bătăi de cap profesorilor şi părinţilor. Se vorbeşte mult despre violenţa juvenilă, despre trauma sufletească a copiilor rămaşi singuri sau în grija unor rude atunci când părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate, despre problemele amare ale adolescenţei.

Ca răspuns la toate acestea, cei autorizaţi să facă educaţie recomandă consilierea psihologică sau psihopedagogică. Poate salva consilierea specializată un suflet de adolescent atunci când părintele nu este pezent sau a epuizat toate resursele de soluţionare? Sunt ei deschişi la aceasta, îşi conştientizează ei problemele? Serviciile noastre vin în întâmpinarea părinţilor şi a adolescenţilor prin consilierea individuală şi de grup.

Nu ezitaţi să ne contactaţi, nu ezitaţi să ajutaţi un adolescent.